Scouts uniform
Scouts uniform

Om naar de scouts te komen is het natuurlijk belangrijk dat je de geschikte kledij draagt.

Het scoutsuniform bestaat uit een groene broek, short of rok, een groene T-shirt en een scoutshemd. Deze zijn voor alle scouts in Vlaanderen dezelfde. Binnen onze scouts wordt dit gecombineerd met onze eigen zwarte trui en rood-blauwe scoutsdas. Het is natuurlijk ook toegestaan om de bruingroene trui te dragen van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Een das van een andere scouts is niet toegestaan, maar dat spreekt voor zich.

Dit alles kan je kopen bij een Hopper-winkel of bij “den Trapper” in Herentals. Je moet natuurlijk niet alles nieuw aankopen. Een scoutsuniform is namelijk heel duur(zaam) en gaat vaak meerdere levens mee. Daarom hebben we binnen onze scouts een soort ‘2dehandscircuit’. Hierbij is het zowel mogelijk om zelf kleren aan onze scouts te schenken, als om tegen een lage prijs een (deel van het) uniform te kopen.

Afspraken per tak:
Kapoenen en Wouters groeien nog heel hard, daarom is het voor hen vrijblijvend om een scouts uniform te dragen. Het is natuurlijk altijd leuk als ze dat wel doen, maar het is zeker niet verplicht! Hierop is 1 heel belangrijke uitzondering: élke kapoen en élke wouter moet een scoutsdas dragen! Voor de rest mogen ze kiezen welke kleren zij dragen, zolang het maar kleren zijn waarin ze goed kunnen ravotten natuurlijk! Het spreekt voor zich dat je niet je beste kleren aandoet om naar de scouts te komen, maar beter echte speelkleren aandoet.

Voor Jonggivers, Givers en Jins zijn de regels iets minder soepel. Zij moeten minstens 3 kledingstukken dragen van de scouts. Ze mogen zelf kiezen of ze hun scoutshemd en/of -trui dragen, maar ook voor hen is de scoutsdas absoluut verplicht!

Het scoutshemd:
Voor het scoutshemd bestaan er bepaalde afspraken over welk teken waar moet hangen. Op de foto vind je een overzichtelijke weergave van welke tekens op welke plaats moeten hangen.

Onze scouts heeft ervoor gekozen om de afspraken van Scouts & Gidsen Vlaanderen lichtjes aan te passen om zo het naaiwerk voor de mama’s, papa’s, oma’s, bompa’s, … wat te beperken. Het verschil is dat wij het teken van onze scouts boven de rechter borstzak hangen. Het jaarteken wordt meteen achteraan op het hemd geplaatst.

Niet op de foto, ‘de skills badge’. Deze grote, blauwe driehoek wordt verdiend nadat je alle ‘skills’ hebt die een echte scout kenmerken. Dit teken dient op de rechter borstzak te hangen, onder ons scoutsteken dus.

Krijgt elk lid alle tekens van de scouts of waar kan ik ze kopen?
Enkele tekens krijg je als lid, andere kan je verdienen en nog andere kunnen worden aangekocht.

Tekens die ik op onze scouts krijg:
– Jaarteken: elk lid krijgt (in principe in het begin van het jaar) het jaarteken. Dit teken staat symbool voor het scouts thema van dat jaar.
– Ons scouts teken: ook dit teken krijgt een lid van de scouts. Opgelet! Kapoenen en wouters krijgen dit nog niet, aangezien zij niet verplicht zijn een uniform te dragen.
– Belofteteken (kabouter/ vosje): wouters gaan op belofteweekend. Zoals de naam al doet vermoeden, doet elke wouter hier een belofte aan zijn leiding
– Nestteken (gekleurd driehoekje): bij de wouters worden leden ingedeeld in ‘nesten’. Dit bepaald o.a. op welke ‘rij’ leden moeten staan in de formatie. Wouters krijgen in de loop van het jaar, elk jaar, hun nest teken.
– Patrouille lintje: gelijkaardig met het nestteken, is het patrouille lintje van Jonggivers en Givers. Ook zij krijgen dit in de loop van het jaar van hun leiding. Patrouillelinten van Givers en Jonggivers horen aan verschillende kanten van het hemd te hangen.
– Tekens van kampen, acties, activiteiten, …: leden mogen enkel de tekens plakken die ze van de leiding krijgen! Deze staan vaak symbool voor een groeps weekend of kamp en vormen zo een leuke aandenkens.

Tekens die ik zelf kan kopen bij Trapper of een Hopper-winkel:
– Teken van België en Europa
– Vlaamse Leeuw
– Provincieschild
– Internationaal kenteken
– Takkentekens